Sök:Klimatet och människan under 12000 år

Klimatet och människan under 12000 år

Fredrik Charpentier Ljungqvist

I boken presenteras för första gången på svenska resultaten från den senaste klimathistoriska forskningen för en bred publik. I en välblandad mix av historia och klimatvetenskap får läsaren följa med på en medryckande resa genom världshistorien då kraftiga och plötsliga klimatförändringar emellanåt dramatiskt förändrat livsvillkoren för miljoner människor.

För 6 000 år sedan var till exempel Sahara en frodig savann i stället för världens största öken, samtidigt som klimatet var varmt nog i Sverige för sköldpaddor och vilda vindruvor. Senare under historien har stora variationer i monsunregnen i Asien gett upphov till antingen välstånd eller hungersnöd för miljontals människor.

För tusen år sedan kollapsade indianska civilisationer av torka, samtidigt som ett varmare klimat tillät nordbor att kolonisera södra Grönland. Den så kallade lilla istiden, som kulminerade på 1600-talet, orsakade försörjningskriser i Europa och Kina och på många andra håll i världen.

Författaren ger oss åtskilliga spännande och lärorika exempel på hur klimatförändringar under historien påverkat utvecklingen i olika delar av världen och hur människor hanterat eller inte hanterat konsekvenserna av klimatförändringar. Det är insikter som är mycket relevanta i vår tid.

Fredrik Charpentier Ljungqvist är fil.dr i historia och knuten till både Historiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. På Dialogos har han tidigare publicerat Den långa medeltiden (2015), som han året därpå belönades med Cliopriset för, för sin förmåga att ”förmedla färska vetenskapliga insikter till en bred publik”.

ISBN 978-91-7504-323-4

456 sidor. Hårdband. Rikt illustrerad.

Samtliga priser är angivna inklusive 6% moms. Fraktkostnad tillkommer.

Lyssna gärna på intervju med Fredrik Charpentier Ljungqvist i P3, Morgonpasset (man kan välja att lyssna utan musik) - klicka på länken nedan. 

"Högintressant om hur drastiska klimatförändringar har påverkat allt från dynastiers fall till judepogromer och häxprocesser" (Clio)

"Det är en bok som har alla förutsättningar att bli ett standardverk med en given plats på kurslistor inte bara i historia" (Håkan Holmberg, UNT)


"Mig veterligen finns ingen som kombinerar ett humanistiskt ämne, historia, med ett naturvetenskapligt, klimatologi, på ett så avancerat sätt" (Mats Bladh i sin blogg)

"Det är en ambitiös metastudie av internationell klimatforskning som borde intressera alla som vill förstå mer om vad klimatförändring innebär." (Ronald Fagerfjäll, Affärsvärlden)
Läs hela artikeln "Hög tid att gardera sig för syndafloden" nedan.

"Boken ger en utförlig beskrivning av hur klimatet har gynnat och missgynnat människan och lett till civilisationers uppgång och fall över hela jorden (...) hänsyn till den senaste internationella forskningen. Ämnet är högaktuellt och perspektivet globalt" (Clio)

"Faktarik och intresseväckande. Författaren visar stor skicklighet att förmedla vetenskap till en bred publik. Texten kompletteras med pedagogiskt välvalda och välgjorda kartor och bildmaterial" (Bengt Magnusson Björksten, BTJ) 

"Det är lätt att känna viss utmattning inför den strida strömmen av fakta och åsikter om klimatet. (...) Men den som öppnar denna bok och börjar läsa, blir rikligen belönad" (Signum nr 8/2017, Andreas Carlgren)

"En av de intressantaste delarna handlar om samspelet mellan klimatförändringar, samhällskriser och söndervittrandet av sociala normer" (SvD Under strecket, Victor Galaz)
Läs hela artikel, klicka på länken nedan

"Fimbulvinterren er ikke en myte" skriver Bård Amundsen på sajten forskning.no
Läs hela artikel, klicka på länken nedan

238:-


1995-2017 © Dialogos Förlag AB