Sök:Sveriges första globala århundrade

Sveriges första globala århundrade

En 1700-talshistoria

Leos Müller

Det var under 1700-talet som en första globalisering verkligen slog genom, med nya exotiska varor, slavhandel och krig om kolonier. Tiden kännetecknades av en stor materiell och mental omvandling.

I likhet med 1700-talets människor lever även vi i en tid av globalisering – på gott och ont. Det gör att vi kan känna släktskap med de människor som levde då och att vi kan förstå deras sätt att tänka, skriva, umgås, konsumera – helt enkelt att leva. Vi delar deras nyfikenhet på den stora världen, även om det i dag är betydligt lättare att resa än på ostindiefararnas tid.

1700-talets globalisering hade lika omvälvande följder på dåtidens samhällen som den i dag. Denna bok visar att 1700-talets Sverige och svenskar i högsta grad deltog i globaliseringen. Här berättas om varuutbyten, ekonomi och politik, men fokus ligger på enskilda människor och deras livsöden, och vi rör oss mellan Sverige, Medelhavet, Ostasien och Västindien.

Leos Müller är professor i historia vid Stockholms universitet.

ISBN 978-91-7504-338-8
259 sidor. Hårdbunden
Samtliga priser är angivna inklusive 6% moms. 

"Leos Müller har gjort en fantastisk insats" (Bo Eriksson, historiker)

"Leos Müller har skrivit en viktig bok som ger läsaren en ny bild av det svenska 1700-talet." "Många av de resultat han presenterar är överraskande" (Åsa Karlsson, Axess nr 9/2018) 

"Läsare behöver ha ett intresse för historia och ekonomi, men även läsare utan akademisk bakgrund kan lätt följa Müllers resonemang" (Ulf Lindgren, BTJ)


215:-


Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden?
Lars Calmfors, Petter Danielsson, Simon Ek, Ann-Sofie Kolm, Tuomas Pekkarinen, Per Skedinger
208:-
1995-2018 © Dialogos Förlag AB