Sök:


Klimatet och människan under 12 000 år

Klimatet och människan under 12 000 år

Fredrik Charpentier Ljungqvist

Boken är en medryckande resa genom världshistorien då kraftiga och plötsliga klimatförändringar emellanåt dramatiskt förändrat livsvillkoren för miljoner människor.

För 6000 år sedan var Sahara exempelvis en frodig savann istället för världens största öken samtidigt som klimatet var varmt nog i Sverige för sköldpaddor och vilda vindruvor.  Stora variationer i monsunregnen i Asien har under historien gett upphov till antingen välstånd eller hungersnöd för miljontals människor.

För tusen år sedan kollapsade indianska civilisationer av torka samtidigt som ett varmare klimat tillät nordbor att kolonisera södra Grönland. Den så kallade Lilla istiden, som kulminerade på 1600-talet, orsakade försörjningskriser i Europa och Kina och på många andra håll i världen.

Författaren ger oss åtskilliga spännande och lärorika exempel på hur klimatförändringar under årtusenden påverkat utvecklingen i olika delar av världen. Det är insikter som är mycket relevanta i vår tid.

Fredrik Charpentier Ljungqvist är fil.dr i historia och knuten till Historiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning, Stockholms universitet. På Dialogos förlag har han tidigare publicerat Den långa medeltiden (2015) som han året därpå belönades med Cliopriset för, för sin förmåga att ”förmedla färska vetenskapliga insikter till en bred publik”.

ISBN 978-91-7504-323-4
384 sidor. Hårdband
Samtliga priser är angivna inklusive 6% moms. Fraktkostnad tillkommer.

238:-


Mao i Sverige
Ingrid Wållgren
224:-
Guds nya barnbarn
Liselotte Frisk; Sanja Nilssson; Peter Åkerbäck
224:-
Kunskapssynen och pedagogiken
Magnus Henrekson (red)
231:-
1995-2017 © Dialogos Förlag AB